Udlejning af bolig
Udlejning af bolig
Hvis du står overfor at skulle leje din bolig ud, så er der en lang række ting du lige skal have styr på. Desværre er det ikke bare at lave en mundtlig aftale, hvor du med lejer aftaler hvor meget lejen er, og at den skal betales hver den første i måneden. Der er en lang række regler på området, som det kan være en fordel at kende til, for at vide om det i det hele taget er en god ide, at leje din bolig ud. Vi har her på siden, samlet en liste over de mest almindelige spørgsmål vi får, når vi rådgiver omkring udlejning.
Lejekontrakt
Den første ting du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil leje din bolig ud, er at du skal sikre dig at du har en lejekontrakt. Det kan aldrig betale sig bare at lade lejer flytte ind baseret på en mundligt aftale. Hvis du ikke har nogen gyldig lejekontrakt, med begge parters underskrifter på, så betyder det i praksis at der ikke er nogen slutdato på kontrakten. Dertil kommer det, at efter at lejer er flyttet ind, kan du ikke sætte nogen begrænsninger i kontrakten, hvis du fx ikke vil tillade husdyr, skal det stå i kontrakten inden indflytning, da det ikke kan tilføjes efterfølgende.
Vi anbefaler altid at du udarbejder en lejekontrakt, i samarbejde med en fagmand, på den måde sikre du dig at du ikke kommer i klemme rent juridisk.
Fremleje
Fremleje betyder i praksis, at du udlejer den bolig du bor til leje i. En fremlejning, kan kun ske i op til 2 år. Dvs. at din lejer højst kan bo i den bolig du lejer i 2 år. Der kan være mange grunde til at fremleje sin bolig, det kan være at du flytter sammen med din kæreste, og gerne vil have en backup hvis I skulle gå fra hinanden. Det kan også være at du flytter til udlandet, enten som en udstationering på grund af arbejde, eller at du ligefrem har fundet et fast job i udlandet. Fremleje er en god måde at sikre at du stadig har et sted at bo hvis noget skulle gå galt, eller dine planer ændre sig.
Tid
Når du udlejer din bolig, skal du gøre op med dig selv, i hvor lang tid du ønsker at udleje den. Hvis du selv bor til leje, er der en helt naturlig begrænsning i loven, der kun tillader dig at fremleje din bolig i 2 år. Hvis du ønsker at lave en tidbegrænset lejekontrakt, kan du kun gøre det hvis du har en gyldig grund til det. Hvis du ikke har en gyldig grund, kan lejer gå til Boligretten, og på den måde ende med at blive boende. En gyldig grund til at lave en tidsbegrænset kontrakt kan være at du fx bliver udstationeret i udlandet.
Skat
Når du udlejer din bolig, betegner Skat din udlejning som en indtægt. Som bekendt skal du betale skat af alle dine indtægter, og dermed også de penge du får for at leje din bolig ud. Dog skal du være opmærksom på at du kan trække de udgifter fra som du har i forbindelse med din bolig. Det kan fx være udgifter til fællesbidrag i en ejerforening, eller håndværker udgifter til renovering eller almindlig vedligeholdelse af boligen.
2 års reglen
Rigtig mange mennesker, tror helt fejlagtigt, at den efterhånden berømte 2 års regel, hvor det efter 2 år er nærmest umuligt at slippe af med sin lejer igen. Den særlige regel om de 2 år, er kun gældende ved fremleje, altså hvis du selv har lejet boligen, og lejer den ud til en anden. Det betyder altså at hvis du selv ejer din bolig, så er der ingen regler omkring en 2 årige periode. Til gængæld er der en lang række andre bestemmelser for hvornår og hvordan du kan opsige din lejer, hvis du selv ejer boligen.
Huslejestigning
En anden vigtig ting du skal være særligt opmærksom på, når du skal udleje dit hjem, er at sikre dig at du kan hæve huslejen. For at kunne hæve huslejen, skal det fremgå af kontrakten. I kontrakten vil det fremgå, om en stigning af huslejen, er noget der sker årligt eller flere gange om året. Desuden vil det også fremgå hvor meget lejen stiger med, typisk vil lejen være reguleret af et nettoprisindeks, der sikre dig at du som minimum får en stigning på størrelse med inflationen. Der kan også indgås aftaler om en minimumsstigning om året, hvis inflationen enten er negativ, eller mindre end den aftalte stigning. For at du bliver sikret bedst muligt, så anbefaler vi altid at du som minimum får en advokat til at læse din lejekontrakt igennem, så du er sikret bedst muligt. Den bedste løsning er at få en advokat til at udarbejde en lejekontrakt for dig, det er ikke særlig dyrt. Til gengæld er du sikret at du kan have den huslejestigning som du ønsker år efter år.
Leje eller salg?
Det kan være svært at vurdere om det bedst kan betale sig for dig at sælge din bolig nu og her, eller om det er bedre at have is i maven, og leje den ud i en periode. Generelt siger man at boligmarkedet altid stiger, men som vi har været vidne til de seneste år, er det ikke altid tilfældet. Fordi boligmarkedet ikke er steget særlig meget, kan du være havnet i en uheldig situation, at du kommer til at tabe penge hvis du vælger at sælge din bolig. Derfor vælger rigtig mange at udleje boligen. Fordelen ved at udleje boligen, er at din lejer i praktisk betaler dit lån af, så du på et tidspunkt kan sælge din bolig med fortjeneste, du kan altså betragte det som en form for investering i din fremtid. Du skal dog være opmærksom på at der er et loft for hvor meget du kan tage i leje af din bolig, lejen skal holde sig inden for markedslejen. Hvis du vil være sikker på om det kan betale sig at leje din bolig ud, kan det være en fordel først at tage en snak med en fagmand.