Servitutter
En servitut er en form for byrde, eller begrænsning for ejeren af ejendommen, hvor den er tinglyst. Basalt set er der tale om en indskrænkning af råderetten over ejendommen, eller den ejendomsret, som du besidder. Servitutter kan opdeles i to forskellige grupper, hvor den første gruppe er privatretlige og den anden er offentligretlige. Fælles for begge, er at de tinglyser en rettighed på ejendommen, du vil således kunne høre en advokat snakke om tinglyste offentligretlige rettigheder på din ejendom.
Hvad betyder servitutter for mig?
Servitutter er et underligt ord, og ikke noget du hører folk snakke om over en kop kaffe. Netop derfor kan det være svært, for almindelige mennesker at gennemskue, hvad der egentlig ligger bag ordet. Ordet stammer helt tilbage fra Christian den femtes tid, da det var ham der lavede loven omkring servitutter. Generelt set, er der på langt de fleste ejendomme tinglyst en eller anden form for servitut. Det behøver ikke at være en dårlig ting, at der er en servitut på ejendommen, du skal bare huske at få tjekket hvad den indebærer, inden du sætter dig for at købe din nye bolig.
Privat eller offentlig?
Det helt store spørgsmål er, hvad forskellen på en privatretlig og en offentligretlig rettighed. Forklaringen ligger basalt set i ordet. Privatretlig er noget en privat person har tinglyst, mens en offentligretlig er noget en offentlig myndighed har tinglyst. Der er ingen forskel på de to servitutter, udover hvem det er der har påført dem ejendommen. Så en offentlig servitut har ikke mere magt over ejendommen end en privat servitut vil have.
Hvilke servitutter kan jeg finde på min ejendom?
Hvis vi tage et eksempel, på en tinglysning, foretaget af en offentlig myndighed, altså en offentligretlig rettighed, så kunne der være tale om en form for fredning af ejendommen. En fredning vil betyde at der er nogle ting på ejendommen, som du ikke må ændre på, uden først at have tilladelse fra kommunen. Det særlige ved en offentligretlig servitut, er at den ikke behøver at være tinglyst for at være gældende. Dog vil myndighederne i langt de fleste tilfælde alligevel vælge at få tinglyst servitutten, da det har en form for informationsværdi for de borgere der måtte lede efter informationer i tingbogen.
Hvis du gerne vil have lavet en servitut på din ejendom, skal du være opmærksom på at den kun kan blive godkendt, hvis den ikke strider i mod den lokalplan der er for området.
En ting du fx kan få tinglyst som en servitut på din ejendom, som privatperson kunne være en aftale du har indgået med naboen, om at du må have en privat vej på hans ejendom. Ved at tinglyse en sådan aftale, sikre du at hvis din nabo skulle sælge sin bolig, at du stadig har ret til at bruge vejen. På den måde kan du altså komme fremtidige nabo konflikter i forkøbet.