Hvad er et skøde?
Hvis du står overfor at skulle købe en bolig, er du helt sikkert stødt på begrebet skøde, men hvad er det lige, at det der skøde er for noget? Kort fortalt, er skødet dit bevis på at du ejer din bolig.
Et skøde skal altid tinglyses, det vil sige, at det bliver skrevet ind i tingbogen, og derved offentliggjort at det er dig, der er ejer af skødet. Når du tinglyser skødet, så sikrer du dig, at du er den retmæssige ejer af boligen, og derved forhindre du, at sælgers kreditorer kan sælge din bolig, fordi sælger skylder penge.
Hvorfor har jeg brug for et skøde?
Når du køber en ny bolig, laver du en købsaftale, der beskriver det du har indgået med sælger. Købsaftalen er en form for kontrakt, hvor du forpligter dig til at købe boligen, og sælger forpligtiger sig til at sælge den. Det særlige ved købsaftalen, er at det i princippet kun er dig, sælger, og hans mægler, der kender til den. Købsaftalen, giver således ikke offentligheden oplysninger om at du nu ejer huset. Ved at få lavet et skøde, dokumentere du, at det er dig der ejer boligen, og der ved ejer retten til den. Når offentligheden ved hvem, der ejer boligen, sikrer du dig at der ikke er nogle, der kan sælge den bolig du bor i, eller endnu værre, optage lån i din bolig.
Det er yderst vigtigt, at du tinglyser dit skøde, så snart du har købt din bolig, da alle og enhver kan tinglyse et skøde, og gøre krav på ejendommen, hvis du ikke har gjort det. I sådanne tilfælde vil du miste din ret til boligen.
Tinglysningen skal ske online
Det er i dag blevet ret nemt, at tinglyse dit skøde, da det hele foregår online, der er altså ikke længere noget med, at skulle ned på et støvet kontor hos kommunen, der kun har åbnet et par timer om dagen. Tinglysning af skøder, gøres digitalt, du kan ganske simpelt gå ind på www.tinglysning.dk og udfylde en blanket, for at tinglyse skødet. Du skal dog være helt sikker på, at du gør det rigtigt, forestil dig at du tror at du har tinglyst skødet, men at den ikke er gået igennem. Derfor anbefaler vi altid, at få en fagmand til at gøre det for dig, da han ved præcis hvad, der skal udfyldes, og hvilke knapper, der skal trykkes på. Typisk er det ikke særlig dyrt, at få en fagmand til det, for det meste er det inkluderet i prisen for skrivning af skødet.
Husk at være opmærksom
Et skøde er ikke nok, i forbindelse med køb af en ny bolig. Et skøde, beskriver kun at du ejer boligen, og ikke hvad, der ellers er indgået af aftaler med sælger. Fordi at der ikke er nogen aftaler skrevet i skødet, er det nødvendigt, at have en købsaftale sammen med skødet. I købsaftalen, er alle aftaler du har lavet med køber beskrevet. Købsaftalen vil indeholde alt lige fra pris på boligen, til hvem sælger er. For at summere op, skødet er dit bevis på at du ejer boligen, og købsaftalen er den kontrakt, der beskriver hvad du og sælger har aftalt, i forbindelse med handlen.
I princippet kan alle og enhver skrive et skøde, der er ikke noget krav til at skødet, skal være skrevet af en advokat. Hvis du vælger selv at skrive skødet, skal du være helt sikker på, hvad det er du gør, vi ser gang på gang, at privatpersoner forsøger at skrive skødet selv, men ender i en gevaldig kattepine. Vi siger ikke at du skal ud og hyre en dyr advokat, til at skrive dit skøde, men vi råder dig altid til at finde en fagmand, der kan skrive det for dig. Skødet er trods alt et bevis på, at du lige har købt en bolig, til et beløb, der er noget højere end en liter mælk, så er det værd at spare de penge, på at gøre det selv? Netop fordi at der ikke er noget krav, til at det er en advokat, der skal skrive skødet, kan du hos mange advokater få en sekretær til at skrive skødet, og derved spare en hel del penge. Fordelen ved at det er advokatsekretæren, der skriver skødet, er at hun har adgang til den juridiske viden, en advokat har, men sekretæren skal have en timeløn, der ligger meget langt under den advokaten forlanger.