Guide til sælger – sådan får du en tryg handel
Når du skal sælge din bolig, er der rigtig mange ting du skal tænke over. For det første, er der overvejelsen om du har brug for en ejendomsmægler, til at varetage salget for dig, eller kan du nøjes med blot at finde en advokat, der kan hjælpe dig videre. Derudover kommer der en masse dokumenter, og godkendelser du skal have lavet på ejendommen, inden at du sælger den.
For at du kan komme så godt igennem salget, har vi samlet en liste over de ting du skal være mest opmærksom på, når du skal sælge din bolig. På listen vil du både kunne finde lovpligtige ting, og ting der som sælger at gode at have, for at undgå at du kommer ud i noget snavs efter handlen.
El-tjek
Når du skal sælge din bolig, anbefaler vi altid at du får udført et el-tjek. Sagen er den, når du sælger din bolig, så hæfter du altid som sælger, hvis der er nogle ulovlige elinstallationer. Uanset om det er dig der har lavet installationerne, eller om de allerede var der da du købte boligen, så hæfter du for dem. Under et el-tjek, går en elektriker alle dine installationer igennem, for at se om de alle sammen er lovlige. En elinstallation er kun lovlig, hvis den er udført af en autoriseret elektriker. Hvis du skulle være så uheldig, at have nogle ulovlige installationer, kan den elektriker der udføre el-tjekket, give dig et tilbud på at få dem udbedret.
Tilstandsrapport
Rigtig mange tror fejlagtigt, at det er lovpligtigt at have en tilstandsrapport, når du sælger din bolig. Hvis du derimod vælger at tegne en ejerskifteforsikring, så er det et krav fra forsikringsselskabet, at du har både et el-eftersyn. En tilstandsrapport kan hjælpe dig med at sælge din bolig, da den fortæller køberen om der er nogle ting i boligen, de skal være opmærksomme på. Du har sikkert allerede hørt om de forskellige karaktere din bolig kan få, der findes 4 forskellige karaktere, vi har samlet en liste med dem herunder:
K0 = Kosmetiske skader
K1 = Mindre alvorlig skade
K2 = Alvorlig skade
K3 = Kritisk skade
Advokatforbehold
Når du skal sælge din bolig, skal du være opmærksom på om din køber vælger at få tilføjet et advokatforbehold i købsaftalen. Umiddelbart er der ikke noget at være bange for, hvis køber vælger at få tilføjet et advokatforbehold. Praktisk talt betyder det, at køber har valgt at få en advokat til at læse hele aftalen igennem, for at sikre de bedst mulige forhold for køber. Når købers advokat, læser aftalen igennem, vil han typisk kigge på, om der er tinglyst noget særligt på ejendommen, og om der er noget galt med boligen. Normalt, er det kun små detaljer der skal ændres, før advokaten kan godkende aftalen.
Ejerskifteforsikring
Hvis du skal være 100 % sikker på, at du ikke kommer til at hænge på noget efter salget af din bolig, så er det en rigtig god ide, at få tegnet en ejerskifteforsikring. Forsikringen vil sikre du mod alle de ting, der ikke er nævnt i tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten. Hvis du ikke vælger, at få tegnet forsikringen, kan det komme til at koste dig dyrt, hvis der fx er svamp i boligen, der ikke er blevet opdaget. Eksemplet med svamp, vil betyde at dine købere vil skulle genhuses, mens skaden blive udbedret, begge dele kan du komme til at skulle betale for.
Købsaftale
En købsaftale, er det dokument der juridisk beskriver den aftale, du har lavet med køber, om at overtage boligen. I købsaftalen, vil ting som pris og overtagelse datoen stå. Det er også i købsaftalen at købers advokatforbehold vil stå. En købsaftale, er typisk et standart dokument, som ejendomsmægleren står for. Fordi det er ejendomsmægleren, vil aftalen være udformet for at komme dig mest til gode. Hvis du har valgt ikke at bruge en mægler i handlen, vil du typisk kunne få en købsaftale lavet af en advokat, ligesom med mægleren vil aftalen være udformet, så den kommer dig til gode.
Udlejning under salg
Mange mennesker, vælger at flytte ud af boligen, når de har sat den til salg. Det kan dog vise sig at være en dårlig ide, da du kan komme til at sidde med to huslejer. For at undgå at komme til at sidde med en dobbelt husleje, kan det være en ide at leje boligen ud, mens den er til salg. Hvis du vælger at leje den ud, skal du sørge for at kunne opsige lejeren med en kort varsel, ligesom du skal gøre det klart for lejer, at du må lave fremvisninger af boligen.
Servitutter
Før du sælger din bolig, er det en rigtig god ide at få tjekket, om der skulle ligge nogle gamle servitutter på ejendommen. En servitut, er typisk en ting der er tinglyst på ejendommen, det kan være at der er en fælles vej på ejendommen, som naboen har ret til at bruge. Praktisk betyder det kun at køber ikke kan fjerne, eller ændre vejen. Servitutter kan både gøre det sværere, og nemmere at få solgt din ejendom, et godt råd er at læse servitutterne, som køber ville gøre det, på den måde ved du om det er en fordel eller ulempe for dit salg.
Salg uden mægler
Når du sælger din bolig, er der mange måder at gøre det på, de fleste vælger at få en ejendomsmægler til at stå for salget. Ulempen ved at vælge en mægler, er at det kan være temmelig dyrt, derfor er der flere og flere der vælger at sælge sin bolig, uden om en mægler. Hvis du ikke vælger at bruge en mægler, vil det være en rigtig god ide at få hjælp af en advokat. Ved at få hjælp af en advokat, kan du sikre dig rent juridisk, så du ikke kommer i klemme efter salget. En anden fordel, ved at bruge en advokat, er at det i rigtig mange tilfælde, vil være langt billigere end at bruge en normal ejendomsmægler.