Boligadvokat til dig der lejer en bolig
Der kan være mange grunde til at leje en bolig, i stedet for at købe en. Det kan være at du ikke har lyst til at binde dig til noget, eller bare ikke har fundet drømmeboligen du gerne vil købe. Hvad enten du allerede lejer en bolig, eller står overfor at skulle leje en ny bolig, er der nogle ting, der kan være rare at vide. Vi har på denne side samlet en liste med de ting, du bør være allermest opmærksom på, når du lejer en bolig, i stedet for at eje den.
Jeg har ingen gyldig lejekontrakt, kan jeg flytte ind?
Ja, du kan godt flytte ind i en bolig, hvor du endnu ikke har fået en lejekontrakt, i nogle tilfælde kan det være en fordel for dig som lejer at gøre det. Basalt set, er du uden en lejekontrakt under lejelovens almindelige regler, det vil sige at du ikke har nogen dato for hvornår at din lejeperiode ophører. Desuden kan udlejer ikke efterfølgende komme og sige at du ikke må have fx hund i lejligheden. De samme regler gælder hvis du bliver boende efter at din lejekontrakt er udløbet.
Kan jeg blive boende i mere end 2 år?
I langt de fleste tilfælde, vil du have de samme fordele som en lejer der har boet i den samme bolig i mere end 2 år. Det betyder altså at udlejer kan opsige dig med de betingelser der står i lejekontrakten, uanset hvor længe du har boet der. Dog, skal du hvis du bor i en bolig der er fremlejet, være opmærksom på at der er en to regel. Reglen gør at det ikke er muligt at leje en bolig ud, hvor du selv bor til leje i mere end 2 år ad gangen.
En tidsbegrænset kontrakt, skal have en grund
Hvis du lejer en bolig, på en tidsbegrænset kontrakt, så skal der altid være en gyldig grund for det. En gyldig grund kunne være at udlejer bliver udstationeret i forbindelse med arbejde. Hvis din udlejer har en grund til at lave lejen tidsbegrænset, har du mulighed for bringe det for boligretten. Boligretten vil derefter vurdere sagen, og vurdere om der er en gyldig grund for at lave en tidsbestemt lejekontrakt.
Opsigelsen skal være en del af lejemålet, ved en tidsbegrænset kontrakt
Bor du på en tidsbegrænset kontrakt, kan du i princippet ikke blive opsagt, før at kontrakten udløber. Det samme gælder den anden vej, der kan i kontrakten være skrevet ind at det ikke er muligt at opsige kontrakten op noget tidspunkt. Det kan også være at det kun er muligt at opsige kontrakten inden for en bestemt tidsramme, fx ½ af lejetiden. Du skal altså være helt sikker på at du kan blive boende så længe at kontrakten løber.
I min kontrakt med trappelejestigning, hvad betyder det?
Kort fortalt, så betyder en trappelejestigning at din husleje kan stige i takt med inflationen. Det betyder altså at din leje vil stige med samme niveau, som alle andre priser, i den periode hvor du bor der. Det eneste krav for at udlejer kan lade huslejen stige i takt med inflationen, er at trappelejestigningen har været indskrevet i kontrakten, fra begyndelsen, og inden at du har skrevet kontrakten under.
Hvor meget kan jeg komme til at betale i depositum?
Som lejer, er du rigtig godt beskyttet, når det kommer til hvor mange penge udlejer kan forlange af dig, når du flytter ind. For dig som lejer betyder det, at du den dag du flytter ind højst kan komme til at betale for 7 måneders husleje. 7 måneder kan måske lyde af rigtig meget, men når de bliver delt op er det ret logisk. Den første måned, er den første måneds husleje, altså har du den første dag betalt for leje af boligen den næste måned. De næste 3 måneder er forudbetalt leje, der sikre udlejer at han får sine penge hvis du ikke betaler din husleje. De sidste 3 måneder er depositum, som du skal betale nu, men får tilbage hvis du passer godt på lejemålet.
Hvis du ikke længere kan betale
Det kan ske at du på et tidspunkt ikke længere har råd til at betale din husleje, i sådanne tilfælde har udlejer forsikret sig ved at tage de 3 måneders forskud på lejen, typisk i den periode vil du blive sat på gaden af foden. Hvis der ikke er nogle problemer, vil din forudbetalte leje blive brugt til at betale dine sidste 3 måneder af lejen.