Køb af andelsbolig
Der er rigtig mange gode grunde, til at købe en andelsbolig, fremfor en ejerbolig. Den største fordel, er prisen, en andelsbolig er langt billigere end en ejerbolig. Til gengæld, så skal du betale en højere månedlig sum til andelsforeningen, end du skal til en ejerforening. Andelsforeningen, ejer juridisk set din andelsbolig, og du bor blot til leje i den. For at kunne bo i andelsforeningen, har du et andelsbevis, et andelsbevis er et bevis på at du ejer en del af andelsforeningen, den forening der ejer din bolig, så du i sidste ende ejer boligen.
Står du og skal og finde en andelsbolig, som du gerne vil købe, er der rigtig mange ting du skal være opmærksomme på inden du skriver under på købsaftalen. Du har sikkert hørt om de andelsforeninger der desværre har en dårlig økonomi, og hørt hvor slemt det kan gå, hvis der ikke er styr på økonomien i andelsforeningen. Du ved at du skal være opmærksom på regnskabet, men hvilke andre ting skal du tage et kig på? Og hvad skal du kigge efter i regnskabet? Fortvivl ej, vil har herunder samlet en liste med de ting du skal være mest opmærksomme på inden du køber en andelsbolig.
Regnskab i andelsforeninger
Når du kigger på regnskabet for den andelsforening du gerne vil købe en bolig i, er der rigtig mange ting du skal være opmærksom på. Først og fremmest, skal du tage et kig på den månedlige ydelse du skal betale for at bo i foreningen. Allerede her er der et par ting du kan kigge særligt efter, hvor stort et lån bliver der betalt af på? Hvor stor en del af dit bidrag går til vedligeholdelse? Generelt kan de to ting give dig et godt indtryk af hvordan din økonomi vil komme til at se ud, hvis du vælger at købe andelen. Der er ikke noget i vejen hvis de to beløb er høje, det kan tværtimod betyde at der i foreningen sidder en bestyrelse, der har styr på økonomien, så der ikke fremtiden kommer en ekstra regning til dig, for noget uforudset vedligeholdelse. Regnskaber har det med at være kompliceret, for os dødelige der ikke ved hvad vi skal kigge efter, derfor anbefaler vi altid at du får en fagmand til at kigge dem igennem. Ved at få en fagmand til at kigge regnskabet igennem, sikrer du dig at der ikke ligger nogen skumle poster, der i fremtiden kan komme til at koste dig dyrt.
Økonomien ved andelsboligkøb
En af de helt store fordele ved at købe en andelsbolig, er at den er billigere end hvis du skal købe en normal bolig. Grunden til den er så billig, er at det er foreningen der ejer din bolig, og derfor foreningen der betaler af på lånet for boligen. Hvis det er en ny forening, vil lånet sikkert være ret stort, i modsætning til en forening hvor lånet næsten er betalt af. Selvom lånet er betalt af, så betyder det ikke at der ikke er flere omkostninger, når lånet er betalt af betyder det at det er en andelsforening der har en del år på bagen, og dermed sandsynligvis står overfor en større renovering.
Renovering
Når du køber en andelsbolig skal du huske at tjekke hvordan ejendommen ser ud. Hvornår er der sidst blevet lavet noget på den? Er der nogen plan for at udskifte taget, eller andre store projekter? En sund andelsforening er kendetegnet ved at de har en plan for renoveringen, og ved hvilke større projekter der kommer i fremtiden. Mange foreninger har en 10 års plan for renovering, som du med fordel kan spørge efter, for at få et bedre overblik over foreningen.
Dertil er det en god ide at tjekke om der er sat nogle penge af til renovering. Pengene kan ente være sat af i en pulje der løbes betales til, eller en større portion penge foreningen ligger inde med. Hvis der ikke er nogle penge til renovering, kan det betyde at der skal optages ekstra lån for at kunne gennemføre renoveringen. Et ekstra lån vil betyde at boligafgiften du betaler vil stige, og i sidste ende gøre det mindre attraktivt, for nye køber at overtage din andel.
Købsaftale – andelslejligheden overdrages
Et andet sted en andelsbolig skiller sig ud, i forhold til hvis du køber en ejerbolig, er når du overtager boligen. Sagen er den at der i en andelsbolig, ikke bliver udarbejdet noget skøde, men blot en overdragelse af andelsbeviset. Det betyder at du ikke har nogen udgifter til skrivning og tinglysning af et skøde.
Selvom der ikke skal laves noget skøde, når du overtager en andelsbolig, så skal der stadig laves en købsaftale. En købsaftale, er den kontrakt der bekskriver den aftale som du har indgået med sælger. I købsaftalen vil der stå ting som pris for andelen, dato for overtagelse, og andre ting du har aftalt med sælger. I købsaftalen, er det altid en rigtig god ide at få tilføjet et advokatforbehold. Advokatforbeholdet sikrer dig at du kan få en advokat til at læse aftalen igennem, og derved sikre dig bedst muligt, rent juridisk. Med et advokatforbehold, har du mulighed for at trække dig fra købsaftalen, hvis din advokat finder noget han ikke kan godkende. Hvis du trækker dig fra købsaftalen uden et advokatforbehold, vil du skulle betale en sum penge til sælger, som en bod for at aftalen ikke blev til noget.
Betaling for andel
Når du betaler for din nye andel, og derved overtager andelsbeviset, skal du ikke overføre penge til køber. Det kan lyde lidt mærkeligt at det ikke er køber der skal have pengene, der er trods alt ham der sælger sin andel til dig. Sagen er den, at du skal overføre pengene til andelsforeningen. Andelsforeningen sørger for at fratrække evt. gæld fra den tidligere ejer, så du ikke kommer til at hæfte for dem. Når andelsforeningen har sikret sig at alt er som det skal være, overfører de pengene, eller de penge der er tilbage, til sælgers konto. Det er ganske normal praksis, og ikke noget du behøver at være den mindste smule nervøs for.